Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επίδραση της μάλαξης στο δέρμα

Απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας

Καθαρισμός και εσωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας

Διευκόλυνση της άδηλης αναπνοής και αύξηση του βαθμού οξυγόνωσης των ιστών και των κυττάρων

Ενεργοποίηση των εκκριτικών διαδικασιών των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων

Απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού

Διεύρυνση των αγγείων του δέρματος

Αύξηση και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα τριχοειδή αγγεία και ενυδάτωση της επιδερμίδας εσωτερικά

Βελτίωση της θρέψης του δερματικού ιστού, της μεσοκυττάριας ουσίας και των αδένων του δέρματος

Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και μείωση της έντασης στους δερματικούς νευρικούς υποδοχείς. Εάν ένα δέρμα παρουσιάζει ελαττωμένη ευαισθησία, ερεθιστικοί χειρισμοί αυξάνουν την ευαισθησία του. Επίσης, εάν είναι υπερευαίσθητο, καταπραϋντικοί χειρισμοί το επαναφέρουν στην φυσιολογία.

Συνολικά το δέρμα γίνεται πιο ευλύγιστο, εύπλαστο, ελαστικό και καθώς ανοίγουν οι πόροι των αδένων του, διευκολύνεται η λειτουργία τους. Επίσης, γίνεται πιο ανθεκτικό στις πιέσεις, πιο ζωντανό και εύρωστο στην εμφάνιση ώστε να δείχνει μικρότερη ηλικία. Η δερματική περιοχή του προσώπου ανανεώνεται και αναζωογονείται, ο συνδετικός ιστός απελευθερώνεται και οι ρυτίδες απαλύνονται.

Επιδράσεις της μάλαξης

Η μάλαξη επιδρά στις τρεις δερματικές στοιβάδες (επιδερμίδα – χόριο – υποδόριος συνδετικός ιστός) αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος, στην καρδιά, στο πεπτικό σύστημα, στο ενδοκρινικό, στο αναπνευστικό, στο ουροποιητικό, στο μυϊκό και το νευρικό σύστημα, στα οστά και τον ουλώδη ιστό.

Η τέχνη της μάλαξης

Μάλαξη ονομάζουμε την πανάρχαια τέχνη του να αγγίζει κανείς με πρόθεση θεραπευτική. Είναι η σοφή γνώση που ο άνθρωπος κατέχει για να απομακρύνει τον πόνο, την κόπωση και την ένταση από το σώμα και την ψυχή. Χρησιμοποιώντας τα χέρια του με καθορισμένες και συγκεκριμένες τεχνικές, πιέσεις, διατάσεις και χειρισμούς στην επιφάνεια του σώματος επιδρά αντανακλαστικά στο νευρικό σύστημα και μηχανικά στους ιστούς με σκοπό να αποκαταστήσει διαταραγμένες λειτουργίες και να βελτιώσει φυσικές και διανοητικές ικανότητες.

Links

www.reflexology.gr
http://www.aor.org.uk/
http://www.sportsmassageassociation.org/